News RSS

Nga Dr Atalvin Zhiva : Artikullin e mëposhtëm e kam shkruar me bindjen se për dikë do të jetë i vlefshëm në një moment të caktuar, po ashtu kam bindjen se mund të ketë dhe nga ata që do e lexojnë dhe do të thonë : Ky veterineri nuk paska pasur ndonjë temë më me vlera për të na sjellë ? Të nderuar lexues; jemi një vend në zhvillim, c’do ditë po shohim ndryshime si në kujdesin ndaj kafshëve të shoqërimit dhe në kërkesat që kemi ndaj tyre. Në klinikat veterinare, dashamirësit që kujdesen për miqtë e tyre të vegjël,...

Lexo më shumë

Dhëmbë të shëndetshëm dhe mish i shëndetshëm i dhëmbëve e bën macen tuaj të shëndetshme. Veterineri juaj do të kontrollojë gjendjen e dhëmbëve gjatë kontrollit vjetor, por edhe ju mund të bëni tuajën për të shmangur sëmundjen e mishrave të dhëmbëve duke i pastruar me furçë dhëmbët e maces në mënyrë periodike. Kujdesi ndaj dhëmbëve të maces tuaj! Problemet e dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve ndodhin në tetë nga dhjetë mace rreth moshës tre vjeç. Vendosni një rregull për pastrimin e dhëmbëve të maces tuaj sa më shpejt të mundeni. Macet kanë tendencë të akumulojnë Pllakëza Dentare, Mbetje Ushqimore, Baktere...

Lexo më shumë

Ku marrim një qenush, shumë gjëra na shkojnë nëpër mend; Ushqimi, trajnimi, vendosja e një lidhje me të etj. Fakti që ata janë qenushë dhe kanë dhëmbë të vegjël nuk na pengon për përkujdesjen dentare të tij. Njëlloj si njerëzit, përkujdesja ndaj dhëmbëve duhet të fillojë sa më herët, ky është një hap i madh në eliminimin e problemeve të shumta që ndjekin qentë gjatë rritjes. Më poshtë do të lexoni 5 këshilla që duhet të ndiqni vitin e parë të jetës së qenushit tuaj. Kujdesi ndaj gojës duhet të kthehet në rutinë. Një nga gjërat që duhet t’i mësoni...

Lexo më shumë

Nëse njerëzit kujdesen për të përcjellë çdo ngjyrim të mendimit apo emocionit, shoqëruar nga fjalë, tinguj, gjeste, etj., qentë kujdesen për të bërë të njëjtën gjë, por në gjuhën e tyre. Është provuar përtej çdo dyshimi se qentë e kanë më të lehtë të kuptojnë gjendjen tonë emocionale dhe mendimet tona edhe nëse ne nuk i shprehim ato. Detyra jonë është të tregojmë kujdesin e duhur për të kuptuar shenjat që na dërgon qeni, kur kërkon të shprehë emocionet e tij, në mënyrë që të shmanget çdo “incident diplomatik” mes palëve. Për këtë nuk duhet as një përgatitje enciklopedike dhe...

Lexo më shumë

Arsyeja kryesore përse macet nuk e duan ujin është thjesht nga evolucioni. Një studim thotë se macet shtëpiake fillimisht kishin prejardhje nga macet e egra arabe, habitati i të cilave kishte pak ambiente me ujë. Në thelb, nuk kishte shumë ujë përreth, kështu që macet nuk kishin asnjë interes të notonin pasi nuk kishte asnjë avantazh evolucionar për to. Mbi të gjitha, ato mund të rrezikonin edhe të gllabëroheshin nga një krokodil ose gjarpërinjtë e ujit. Një studim tjetër nga një ekip studiuesish në Shkollën e Mjekësisë në Universitetin e Uashingtonit dhe në Texas A&M thotë se pasi macet janë...

Lexo më shumë