A e dini se.....  Kafshët mund të ndihmojnë fëmijët autikë!

A e dini se..... Kafshët mund të ndihmojnë fëmijët autikë!

Daniel "rosaku mbeshtetës emocional" është një "shpikje" e madhe, si në botën shtazore ashtu edhe në atë njerëzore.

Fama e tij e 15 minutëshe filloi kur ai u vu re në një fluturim në SH.B.A. - nga Charlotte në Asheville, Karolina Veriore - duke u tundur dhe duke kërcyer në avion, i përgjumur, i veshur me këpucë të kuqe elegante.

Thuhet se ai ndihmon pronaren e tij 37-vjeçare, Carla Fitzgerald, në betejën me çrregullimin e stresit post traumatik (PTSD) që ajo ka pasur që nga një aksident në 2013.

Përdorimi i "kafshëve mbështetëse emocionale" është bërë një biznes i madh kohët e fundit - veçanërisht në SHBA - dhe nuk janë vetëm rosakët si Daniel që njerëzit kanë shtuar si kafshë te dobishme në jetën e tyre të përditshme.

Ka pasur gjithashtu disa raporte për "derra mbështetës emocional", mace, gjela, pula dhe madje edhe kuaj poni. Duket se të gjitha llojet e kafshëve janë duke u përdorur gjithnjë e më shumë për të ndihmuar pacientët - me besimin se ata mund të ndihmojnë njerëzit me autizëm, PTSD dhe çrregullime të tjera në jetën e tyre të përditshme.

Por sigurisht, përkundër kësaj vale të re të popullaritetit, bashkëveprimi me kafshët, prej kohësh konsiderohet të jetë i mirë për njerëzit.

Kafshët e dashura shtëpiake

"Kafshë mbështetëse emocionale" ose thjesht "kafshët" janë burim i shoqërimit "jo-verbal" dhe "jo-gjykues" si për të rriturit ashtu edhe për fëmijët. Ata janë miq, të cilët do të jenë atje për ne çdo ditë, shokë që do të jenë gjithmonë në këmbë për të ndihmuar ose gati për lojë.

Shumë pronarë të kafshëve shtëpiake gjithashtu përshkruajnë efektin "lubrifikant shoqëror" të kafshës së tyre duke raportuar shfaqje më të rralla të vetmisë dhe depresionit.

 

 

Pronarët e qenve zakonisht (por jo gjithmonë) kanë nivele më të larta të ushtrimit të aktiviteteve fizike sesa ata persona që nuk kanë kafshë. Dhe kontakti i kafshëve shpesh shoqërohet me ekspozimin ndaj ambienteve të jashtme dhe stimujve natyrorë - i cili konsiderohet se është mjaft i dobishëm për shëndetin dhe mirëpritjen e njeriut.

Kontakti me kafshët gjithashtu vlerësohet gjerësisht si një pjesë thelbësore dhe e natyrshme e fëmijërisë. Unë ende e mbaj mend lepurin tim të parë të cilin e kam përkëdhelur me shumë dashuri. Ai lepur përfaqësoi përgjegjësinë time të parë të vërtetë për një qenie tjetër të gjallë.
Ai ishte gjithashtu një shok besnik i shkëlqyer.

 

Dhe është kjo aftësi që i bën kafshët të jenë të mira për zhvillimin e fëmijëve arsyeja që shpjegon pse kaq shumë studime të fundit janë përqendruar në ndërveprimet e kafshëve dhe fëmijëve.

Kjo ka bërë që kafshët gjithnjë e më shumë të shikohen dhe të punësohen si partnerë të dobishëm në zhvillimin arsimor dhe emocional të fëmijëve. Për shembull, ka shumë skema ku fëmijët u lexojnë qenve për të zhvilluar aftësitë e tyre për të lexuar duke përdorur kështu një "dëgjues" qen.

Disa karakteristika të kafshëve

Ekzistojnë edhe përfitime të tjera të identifikuara të zhvillimit të fëmijëve që bashkëveprojnë me kafshët. Provat sugjerojnë që fëmijët e ekspozuar ndaj kafshëve mund të kenë sistem më të mirë imunitar dhe janë shumë pak të predispozuar ndaj alergjive.

Kafshët e përdorur gjatë terapive kanë treguar gjithashtu se mund të zvogëlojnë dhimbjen tek fëmijët e shtruar në spital. Kafshët duket se rritin zhvillimin shoqëror, emocional dhe njohës të fëmijëve dhe ndihmojnë zhvillimin e empatisë tek ata. Ekspozimi I fëmijëve ndaj kafshëve ka treguar gjithashtu se rrit nivelin e përgjegjësisë, vetëvlerësimit dhe autonomisë tek ata.
Por sigurisht, pavarësisht përfitimeve tek fëmijët dhe të rriturit, mirëqenia e kafshëve të përdorura në ndërveprime terapeutike, edukative ose të tjera, është gjithashtu e rëndësishme.

Noti me delfinë dhe takime të drejtpërdrejta me specie të tjera ekzotike, më përpara ka tërhequr vëmendjen për vlerën terapeutike - veçanërisht për fëmijët me aftësi të kufizuara fizike dhe intelektuale - megjithëse studimet e fundit tani jane kundër përdorimit të specieve të tilla. Kjo për shkak të shqetësimeve për mirëqenien e kafshëve dhe shqetësimet e pjesëmarrësve njerëzorë.

Kjo është arsyeja pse çdo kafshë e përfshirë në ndërveprime të tilla ka nevojë për trainim pozitiv dhe etik, së bashku me standarde të larta shëndetësore dhe mirëqenieje. Të gjitha këto do të ndihmojnë për t'u siguruar që kafshët me të cilat njerëzit po merren në këto mjedise janë kafshë të lumtura - të cilat më pas mund të ndihmojnë në krijimin e njerëzve të lumtur.


Shkruaj një koment

Ju lutem vini re, komentet duhet të aprovohen përpara se të publikohen